V září 2016 byl na Úřadě vlády ČR odstartován projekt, prostřednictvím kterého jsou do občerstvení pro členy vlády zařazovány regionální speciality.
Ministři a ministryně tak mohli za uplynulý půlrok ochutnat jídlo již z šesti krajů, a to z kraje Jihočeského, Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Vysočiny. Na včerejším jednání vlády byly pro členy vlády připraveny potraviny z Pardubického kraje.
„Čeští potravináři, zemědělci a farmáři produkují potraviny špičkové kvality i chuti a Úřad vlády se je rozhodl touto symbolickou cestou podpořit. Proto jsme před sedmi měsíci zahájili pravidelné zařazování regionálních specialit na jednání vlády. Jsem rád, že se nám daří touto formou podpořit české výrobce a nejen prezentovat výtečné české jídlo, ale rovněž ukázat gastronomická specifika jednotlivých krajů,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák.
Potraviny jsou vybírány na základě soutěže Regionální potravina, která spadá pod Ministerstvo zemědělství. Všichni dodavatelé se v minulosti zúčastnili této soutěže, která oceňuje kvalitní výrobky z každého kraje.
Pro vládu Bohuslava Sobotky je podpora českých zemědělců a potravinářů důležitá. Za tři roky proto přijala řadu důležitých opatření, například zavedení takzvané zelené nafty, zajišťuje kompenzace škod způsobených suchem, finančně podporuje chovatele dojnic a prasnic kvůli dlouhodobě nízkým výkupním cenám či přispívá na produkci vysoce jakostního mléka.
Kromě toho novelizovala zákon o potravinách, čímž dala jasná pravidla pro označení potravin logem „Česká potravina“ a dalšími znaky ČR. Vláda se svými opatřeními také snaží zabránit erozi krajiny a naopak podporuje zadržování vody v krajině. Zemědělci, potravináři a lesníci mohou také čerpat finanční dotace z Programu rozvoje venkova.
Více se dočtete zde.