8. Národní konference kvality a udržitelnosti

8. ročník Národní konference kvality a udržitelnosti proběhl v rámci kampaně „Podzim s kvalitou“ a byl věnován tématu ECG reporting a udržitelné financování. Konferenci, která proběhla ve Skleněném sále na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR v Praze, uspořádalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (dále jen „MPO“), gestor společenské odpovědnosti v ČR, ve spolupráci s Radou kvality ČR.

Konferenci, které se zúčastnili zástupci soukromého i veřejného sektoru a akademické sféry zahájil úvodním slovem předseda Rady kvality ČR a zástupce vrchního ředitele sekce hospodářství na MPO Eduard Muřický. „Udržitelnost už není tématem pro hrstku nadšenců. Udržitelné modely v podnikání se přesouvají do roviny firemních povinností daných nejen legislativou. Odpovědný přístup k podnikání zvyšuje konkurenceschopnost firem, pomáhá s budováním značky i posilováním důvěry.  Odpovědnost řeší zákazníci, zaměstnanci, média, investoři, banky. uvedl s tím, že MPO i Rada kvality ČR tyto aktivity pravidelně podporuje.

Konference byla rozdělena do tří bloků. Jednotlivé příspěvky pokryly oblast státního sektoru, finančního reportingu a příklady z praxe.

V úvodu prvního bloku představil ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání a 1. místopředseda Rady kvality ČR Pavel Vinkler aktivity MPO a Rady kvality ČR v roce 2023. Kromě tradičních prioritních aktivit, mezi které patří podpora Národního programu Česká kvalita, příprava Národních cen kvality a společenské odpovědnosti a spolupráce s Českou televizí a CNN Prima NEWS na pořadech Toulky Českem budoucnosti, respektive Českou kvalitu nenahradíš, uvedl i několik novinek. Jednou z nich je příprava projektu Databáze informačních povinností, kterou hodlá Ministerstvo průmyslu a obchodu spustit do konce roku 2024. „Legislativní změny v oblasti nefinančního reportování s sebou přináší pro podnikatelé i nové informační povinnosti. Připravovaná databáze informačních povinností je tak jednou z dalších cest, jak Ministerstvo průmyslu a obchodu může podnikatelům pomoct vypořádat se administrativní zátěží.“

Za Ministerstvo průmyslu a obchodu dále vystoupila ředitelka odboru průmyslové ekologie Pavlína Kulhánková, která se zaměřila na Cirkulární ekonomiku. Následovala prezentace Hany Kubcové z odboru účetnictví Ministerstva financí na téma Dopad legislativy EU na český právní řád. ESG reporting v podnikové praxi a dopady legislativy EU prezentoval člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Petr Jonák, který poukázal na narůstající administrativní zátěž spojenou s uplatňování EU legislativy v oblasti ESG na malé a středně velké podniky. Poslední příspěvek byl na téma ESG reporting v případě malých a středních podniků od Marie Markové, projektové manažerky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která poukázala na fakt, že téma udržitelného financování je v ČR stále pro většinu menších firem neznámou oblastí.

Druhý blok zahájil Michal Putna, který se konference zúčastnil za Českou bankovní asociaci s příspěvkem k Udržitelnému financování a vysvětlil vazbu mezi zvládnutou ESG strategií a výhodnějším financování. Dále pokračovala s prezentací Podniková udržitelnost Nina Bočková, odborná asistentka Podnikohospodářské fakulty VŠE, která zejména vysvětlila negativní a pozitivní vnímaní ESG ze strany firem. Lucie Martincová ze společnosti PwC ČR vysvětlila obsah Taxanomie EU, včetně přehledu související legislativy. Lucie Loučková z Tesco Stores, a.s., ve své prezentaci Udržitelnost a dodavatelské řetězce přiblížila, jaký může mít dopad správně zvládnutá ESG strategie na malé a střední podniky jakožto dodavatele a subdodavatele pro velké korporátní podniky.

Poslední blok v úvodu odprezentoval Jan Prokš, ředitel, Elektrotechnická asociace ČR přednáškou ESG a digitalizace, na kterého navázala Tereza Šamanová, výkonná ředitelka CzechInno příspěvkem ESG a kybernetická bezpečnost. Poslední tři prezentace závěrem konference byly věnovány příkladům uplatňování ESG a udržitelnosti v praxi. Jiří Vavřínek, manažer financování a rozvoje podniku z Technologického centra Praha představil podporu udržitelnosti ve firmách včetně praktických příkladů. Eva Šípková ze společnosti Alza a.s., která je vedoucí zákaznického centra, seznámila účastníky s bezobalovou logistikou šetřící náklady a životní prostředí a jako poslední vystoupil pan Jan Lát, vedoucí ekonomického týmu ve společnosti Beneš a Lát a.s., který vysvětlil, jak jeho firma uplatňuje ESG ve svém podnikání.

Program konference a prezentace přednášejících jsou k dispozici zde:

I. BLOK

Aktivity MPO a Rady kvality ČR v roce 2022 – Pavel Vinkler

Cirkulární ekonomika – Pavlína Kulhánková

Dopad legislativy EU na český právní řád – Hana Kubcová

ESG reporting v podnikové praxi a dopady legislativy EU – Petr Jonák

ESG reporting v případě malých a středních podniků – Marie Marková

II. BLOK

Udržitelné financování – Michal Putna 

Podniková udržitelnost – Nina Bočková

Taxonomie ESG – Lucie Martincová

Udržitelnost a dodavatelské řetězce – Lucie Loučková

Měření a prokazování udržitelnosti – Dan Heuer

III. BLOK

ESG a digitalizace – Jan Prokš

ESG a kybernetická bezpečnost – Tereza Šamanová

Podpora udržitelnosti ve firmách a příklady – Jiří Vavřínek

Ekobalení v Alze – Cesta k bezobalové logistice – Eva Šípková

Uplatňování ESG v praxi – Jan Lát

Jednotlivé prezentace jsou dostupné zde: https://www.narodniportal.cz/8-narodni-konference-kvality-a-udrzitelnosti/