Národní politika kvality ČR. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo materiál „Zpráva o činnosti Rady kvality České republiky a informace o uplatňování Národní politiky kvality České republiky za rok 2023.“

Ve středu 11. 9. 2024 se uskutečnilo jednání vlády České republiky, na kterém byl zařazen materiál „Zpráva o činnosti Rady kvality České republiky a informace o uplatňování Národní politiky kvality České republiky za rok 2023“ (dále jen „materiál“).

Materiál byl předložen na základě usnesení vlády České republiky č. 422 ze dne 14. června 2023, kterým byla schválena Národní politika kvality České republiky 2023-2030. Materiál připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Radou kvality ČR a ostatními rezorty s cílem poskytnout přehled o činnosti Rady kvality a uplatňování záměrů kvality ve sledovaných oblastech Národní politiky kvality ČR za rok 2023.

Materiál uvádí, že v roce 2023 Rada kvality ČR celkem finančně podpořila 36 odborných akcí, které byly realizovány odbornými sekcemi Rady kvality ČR. Jednalo se zejména o podporu konferencí, seminářů a workshopů zaměřených na zvýšení kvality organizací napříč průmyslovými sektory, neziskovou sférou a veřejnou správou.

V rámci kampaně „Podzim s kvalitou“ Rada kvality ČR spolupracovala s Českou televizí a CNN Prima NEWS na přípravě pořadů „Toulky Českem budoucnosti“, respektive „Českou kvalitu nenahradíš“. Cílem mediální kampaně bylo zajistit strategickou mediální podporu českým tradičním inovativním firmám. V rámci Podzimu s kvalitou se na půdě MPO uskutečnily dvě významné akce. V září proběhl již 7. ročník Národní konference kvality a udržitelnosti, kde se mohli účastnící seznámit s aktuálními trendy v dané oblasti. V říjnu se konal Den s Českou kvalitu, během kterého bylo předáno šestnácti novým držitelům osvědčení značek kvality Národního programu Česká kvalita.

Vyvrcholením kampaně „Podzim s kvalitou“ byl 23. ročník Národních cen České republiky, do kterého se zapojilo přes 40 organizací. Dne 21. listopadu 2023 proběhlo slavností vyhlášení a předání cen za rok 2023 v prostorách Senátu ČR.

Materiál rovněž obsahuje výčet všech aktivit odborných sekcí Rady kvality ČR, spolu s přehledem realizovaných opatření zodpovědných ministerstev a ústředních správních orgánů v jednotlivých oblastech Národní politiky kvality.  

„Ministerstvo průmyslu a obchodu na přípravě materiálu pracovalo několik měsíců. Jedná se rozsáhlou zprávu, s přesahem do řady aspektů života občanů ČR spojených s kvalitou jako je například podnikání, doprava, vzdělání, zemědělství, ale i sociální oblast, kultura a ochrana spotřebitele,“ uvedl Pavel Vinkler, zástupce vrchního ředitele Hospodářské sekce a ředitel Odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání a dodává: „Z materiálu jasně vyplývá, že Národní politika kvality je uplatňována dle nejlepších intencí zainteresovaných subjektů“.

Jedná se o první výroční zprávu, která monitoruje uplatňování Národní politiky ČR 2023-2030 v praxi. Na základě této zprávy budou přijata opatření, která povedou k dalšímu zefektivnění uplatňování Národní politiky kvality a přehodnocení sledovaných záměrů tak, aby byly reflektovány globální vývojové trendy. Další obdobná zpráva bude připravena a zveřejněna v roce 2026 za období 2024 až 2025.